Data aparitiei: 19.03.2013
Mihaela Badescu, Managing Partner Badescu & Asociatii
Abordand noul Cod de Procedura Civila din perspectiva impactului pe care acesta il are asupra mediului de afaceri, trebuie mentionat de la inceput ca mult asteptata reducere a duratei proceselor, cel putin in prima perioada de aplicare a codului, nu se va realiza! Durata dosarelor va fi la fel de mare, intr-o prima etapa si mai ales la nivelul instantelor din Bucuresti, chiar mai mare ca pana acum.
Prevederile noului cod vor influenta, in mod evident, tot ceea ce inseamna proces derulat intre profesionisti, deci va avea impact direct asupra mediului de afaceri, cu privire la toate actiunile judecatoresti depuse incepand cu data de 15.02.2013. Este foarte adevarat ca impactul este relativ restrans, resimtindu-se doar in situatia in care se ajunge in stadiu de litigiu in instanta. Uneori insa, trebuie facuta aplicarea unor proceduri noi chiar inainte de promovarea actiunii in justitie. Ma refer aici la mediere, ca procedura prelabila, introdusa in legislatia romana prin Legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, lege intrinsec legata de adoptarea noului cod de procedura civila.
Voi mentiona doar in treacat faptul ca medierea are un impact redus asupra litigiilor intre profesionisti, aceasta fiind obligatorie ca procedura prealabila, doar in cazul litigiilor cu o valoare sub 50.000 lei, sau in cazul litigiilor de munca. Bineinteles ca si in cazul in care o companie va promova actiuni ce au ca obiect posesia, granituirea, stramutarea de hotare, precum si orice alte litigii care privesc raporturile de vecinatate, medierea este obligatorie, apreciez insa ca, cel putin la acest moment, aceasta procedura va influenta nesemnificativ mediul de afaceri.
Trecand la aspectele reglementate de Noul Cod de Procedura Civila, cred ca prinicipalul efect al acestuia va fi cresterea nevoii de asistenta juridica specializata. Firmele care au juristi in house vor resimti poate mai putin acesta nevoie, cei care nu au departament propriu si nici nu au colaborari stabile, ar fi recomandat sa se gandeasca serios la optiuni.
Procedura de judecata a dosarelor s-a modificat intr-un mod radical. Nu neaparat in sens pozitiv, dar in mod cert in profunzime. Pana la acest moment erau posibile anumite „balbaieli” procedurale, care in genere, cu putina inovatie puteau fi acoperite. La acest moment, pierderea termenelor procedurale devin fatale, ele nemaiputand fi acoperite ulterior, sanctiunile noului cod fiind severe. In afara insa de executarea formalitatilor procedurale intr-un mod eficient si cu respectarea termenelor de decadere impuse, au intervenit si prevederi care sanctioneaza modalitatea de executare a unor proceduri.
Obligativitatea redactarii, semnarii si sustinerii de catre avocat sau consilier juridic a cereriilor si motivelor formulate de o persoana juridica in cadrul cailor extraordinare de atac, este cea mai insemnata modificare ce va avea ca efect direct obligarea firmelor la adoptarea de masuri cu privire la acoperirea asistentei specializate pe latura jurica. Prevederea este imperativa, prin urmare sanctionabila in modalitatea cea mai drastica, instanta constatand nulitatea cererii ce nu indeplineste aceasta rigoare. Mentionez ca prevederile de mai sus se refera in exclusivitate la recurs, contestatie in anulare, revizuire, acestea fiind cele trei cai extraordinare de atac, apelul reprezentand doar cale ordinara de atac, asupra neplanand aceleasi rigori.
Noutati de natura a influenta modul in care este condus un proces si care impun asistenta specializata, se refera la multitudinea de termene procedurale exprese, atat in faza scrisa a procesului, cat si in faza cercetarii judecatoresti. Probatoriul a primit o reglementare minutioasa, cu termene de decadere expres prevazute (spre deosebire de vechea legislatie pe baza careia decaderea era dispusa de instanta, atunci cand aceasta considera a se impune). Prin urmare, participantii la un proces civil trebuie sa aiba in vedere respectarea acestora, noul cod facand posibila, mai mult decat codul de la 1865, primirea unei solutii nefavorabile exclusiv pe considerente procedurale. Ce ar fi de mentionat la acest capitol, ca element nou si foarte important mai ales in contractele incheiate intre profesionisti, este faptul ca se pot insera in cadrul contractelor clauze privitoare la admisibilitatea, obiectul sau a sarcinii probei, o noutate a codului care poate avea ca efect imbunatatirea calitatii actului de justitie, dar si usurarea aspectelor probatorii in caz de litigiu. Vechiul cod nu prevedea posibilitatea incheierii unei conventii pe acest aspect, dar cred ca toate contractele incheiate de profesionisti ar fi bine sa fie adaptate in acest sens.
Si in materie de executare au aparut reglementari inedite, si cred ca cele de interes, cu impact asupra mediului de afaceri sunt cele referitoare la materia suspendarii executarii.
O prima noutate ce merita a fi trecuta in revista este reglementarea institutiei „restrangerii executarii” - cauza de suspendare judiciara partiala a executarii - masura ce poate fi adoptata doar de instanta, la cererea debitorului, in situatia in care executarea s-a pornit asupra mai multor bunuri ce au o valoare cumulata vadit mai mare (vadit excesiva in exprimarea codului) fata de valoarea creantei executate. Intr-o astfel de situație instanta poate lua masura restrangerii executarii la un numar de bunuri a caror valoare sa fie apropiata de valoarea creantei, suspendand executarea cu privire la restul bunurilor.
Un alt aspect de interes este cuantumul cautiunii ce trebuie sa fie achitata in cazul in care in cadrul contestatiei la executare se solicita suspendarea executarii. Vechea reglementare stabilea un cuantum generic al cautiunii, instanta dispunand suma exacta ce se solicita a fi achitata cu acest titlu. De multe ori, cuantumul mare al cautiunii reprezenta o piedica in promovarea unei cereri de suspendare. Actualmente, codul stabiledte pe transe suma exacta, procentuala, ce trebuie achitata cu titlu de cautiune, astfel incat debitorul sa poata sa calculeze de la inceput care sunt fondurile necesare derularii unei astfel de proceduri. Cum predictibilitatea este un aspect important in derularea activitatilor economice, aceasta reglementare e una pozitiva.
O ultima trecere in revista se va referi la procedurile speciale instituite in materia recuperarilor de creante. Noul Cod de Procedura Civila abroga vechile proceduri ale somatiei de plata (OG 5/2001) si ordonantei de plata (OUG 119/2007), instituind procedura ordonantei de plata, ca procedura unica utilizabila, ca si pana acum, in cazul creantelor certe, lichide si exigibile constand in obligatii de plata a unor sume de bani ce rezulta dintr-un contract sau inscris insusit de parti.
Ca si vechile proceduri pentru care nu era necesara concilierea, nici aceasta procedura nu este supusa procedurii prealabile, de aceasta data a medierii, insa a fost instituita o noua procedura prealabila, a somatiei debitorului de catre creditor, de a-si achita creanta intr-un termen de 15 zile. Somatia are efect interuptiv de prescriptie, iar introducerea ordonantei se poate realiza dupa trecerea termenului. Apreciez ca introducerea ordonantei inainte de acest termen sau fara a fi formulata somatia, va duce la respingerea ei ca prematura.
O noutate o reprezinta instituirea unei proceduri speciale cu privire la cererile al caror obiect are o valoare sub 10.000 lei, calculata fara dobanzi si accesorii. Cererea introductiva este tipizata, iar judecarea acesteia are loc doar in forma scrisa, in camera de consiliu. Codul instituie anumite termene in cadrul carora trebuie solutionate diferitele etape ale procedurii, iar hotararea pronuntata poate fi atacata doar cu apel in termen de 30 de zile de la comunicare.
AUTOR: Avocat Mihaela Badescu
SURSA: www.anuaruldeconsultanta.ro